Bij het bespreken van het hebben van een gezonde huid en een vroegtijdige veroudering ervan te voorkomen, komt er vaak een specifieke term naar voren: antioxidanten. Zeer simpel gezegd zijn antioxidanten van nature voorkomende vitamines en mineralen die vaak in fruit en groenten aanwezig zijn.
Het gebruik van zonnebrandcrème, sporten, voldoende slapen en het volgen van een goede huidverzorgingsroutine bepalen zonder meer al hoe jouw huid eruit ziet. Maar wist je dat een soepele en stralende huid ook bereikt kan worden met voedingsmiddelen die rijk aan antioxidanten zijn?
De kracht van de inname van antioxidanten
Vitaminen zoals A, C, E die de huidcellen beschermen en herstellen, moeten in dit geval regelmatig in goede verhoudingen geconsumeerd worden. Om zo een jonger uitziende huid te bevorderen. Veel mensen gebruiken daarnaast supplementen om aan hun dagelijkse dosis antioxidanten te komen. Je kunt dit laatste ook op een natuurlijke wijze bereiken als je weet welk voedsel je moet eten. Door de volgende antioxidantrijke voedingsmiddelen aan je maaltijden toe te voegen, krijg je een goede huidgezondheid.
Vers fruit
Veel bekende fruitsoorten bevatten volop antioxidanten, zitten boordevol vitamines en zijn op talloze andere manieren nuttig. Denk hierbij onder meer aan: rode druiven, perziken, aardbeien, rode bessen, vijgen, peren, sinaasappels, abrikozen, mango’s, meloenen, watermeloenen, papaja’s en tomaten.
Gedroogd fruit
Zelfs als het water uit fruit is verwijderd, is de antioxidant verhouding in gedroogd fruit hoger dan in vers fruit. Gedroogd fruit is echter makkelijker mee te nemen en ze vormen bovendien een snelle, gezonde snack. Denk in dit geval aan: gedroogde peren, pruimen, appels, perziken, vijgen, dadels en rozijnen.
Groenten
Voldoende groente eten is ook belangrijk. Broccoli, spinazie, wortelen en aardappelen zijn allemaal rijk aan antioxidanten. Iets wat ook voor onder andere artisjokken, kool, asperges, rode bieten, sla, zoete aardappelen en boerenkool geldt.
Specerijen en kruiden
Het is een goed idee om veel specerijen bij het koken te gebruiken. Velen zitten immers vol met antioxidanten. Zoals kaneel, peterselie, basilicum, kerriepoeder, mosterdzaad, gember, peper, chilipoeder, paprika, knoflook en koriander. Antioxidantrijke kruiden zijn onder meer salie, tijm, marjolein, pepermunt, oregano, bonenkruid, basilicum en dille.
Granen en noten
Cornflakes, havermout en muesli repen zijn allemaal gezonde en antioxidantrijke voedingsmiddelen. Net als walnoten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen, cashewnoten, macadamianoten en zelfs een broodje pindakaas!
Bepaalde dranken
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komen veel van onze benodigde antioxidanten uit dranken. Denk bijvoorbeeld maar aan appelsap, tomatensap en roze grapefruitsap. Daarnaast is groene thee ook een behoorlijk populaire bron. Maar zelfs zwarte en gewone thee bieden al een hoog antioxidant gehalte. Koffie is ook hoog aan antioxidanten, maar moet met mate geconsumeerd worden. Onthoudt daarbij ook goed dat het toevoegen van melk aan koffie of thee de antioxidanten erin blokkeert. Rode wijn maar vooral bier (aangezien dit uit granen afkomstig is) zorgt voor een flinke dosis antioxidanten. Drink voor een goede gezondheid hier natuurlijk niet te veel van!
Een gezonde huid vraagt om goede voeding
Het voeden van je lichaam met antioxidantrijke voedingsmiddelen helpt niet alleen het algehele welzijn te bevorderen, maar kan ook wonderen doen voor het uiterlijk van jouw huid. Als je eerder nog niet het nut wist van deze belangrijke voedingsmiddelen in onze dagelijkse maaltijden, dan hopen we dat je vanaf nu alle potentiële voordelen ervan niet meer mist! Antioxidantrijk voedsel voor de huid is een geheim wapen in de zoektocht naar een stralende en jeugdig uitziende huid.