Vanaf 1 juli 2023 wordt er in Nederland een vergoeding gevraagd voor alle plastic wegwerpbekers en -bakjes. Dit geldt voor iedereen die eten of drinken bestelt om af te halen of te laten bezorgen. Het is daarentegen ook mogelijk om je eigen herbruikbare beker of bakje mee te brengen. Het afhaal- of bezorgrestaurant heeft daarnaast de optie om jou een herbruikbare verpakking aan te bieden.
De overheid streeft met deze SUP wetgeving (Single Use Plastics) naar het verminderen van de milieu-impact van wegwerp plastics. De verkoop van plastic bestek, rietjes en roerstaafjes was sinds 2021 al verboden. En sinds 2022 wordt er, als onderdeel van deze inspanningen, ook statiegeld op kleine plastic flessen geheven.
De blijvende schade die wegwerp plastic veroorzaakt
De blijvende en schadelijke afhankelijkheid van de mensheid van wegwerp plastic heeft ernstige gevolgen voor de rivieren en oceanen in onze fragiele wereld. Dit brengt niet alleen de natuur in gevaar, maar vervuilt ook de voedselketen en draagt bij aan de klimaatcrisis. Om dit grote milieuprobleem aan te pakken zijn er veelzijdige oplossingen nodig, waaronder de bovengenoemde strengere regelgeving van de overheid. Maar denk daarnaast ook aan uitgebreidere recycling inspanningen en prikkels om zonder meer de productie van nieuw plastic te verminderen.
Deskundigen suggereren echter dat iedereen ook zelf verschillende stappen kan ondernemen om de groeiende druk van plastic op het milieu te helpen bestrijden. Als jij ook graag jouw plastic verbruik wilt verminderen, dan pak je dit als volgt aan:
Omarm een circulaire levensstijl
Het omarmen van een circulaire levensstijl houdt in dat je voor het hergebruik van producten en materialen kiest, in plaats van ze weg te gooien. Plastic bekers vervangen door herbruikbare bekers is al een prima start. Investeer daarnaast in duurzame producten zoals waterflessen en voedselcontainers. Ontdek bovendien milieuvriendelijke opties voor herbruikbare luiers, menstruatieproducten, tandenborstels, deodorant, make-up en shampoos.
Evalueer je kleding en jouw wasmethode
Ongeveer 60% van alle kledingmaterialen bevat plastic, waaronder polyester-, acryl- en nylontextiel. Deze synthetische stoffen laten bij het wassen kleine plastic vezels los, microvezels genaamd. Die komen daarna in het milieu terecht, wat zo ook aan de vervuiling door microplastics bijdraagt.
Verminder je milieu-impact door je kleding minder vaak te wassen. Gebruik daarnaast waszakken en filters die speciaal zijn ontworpen om microvezels op te vangen. Stap bovendien zoveel mogelijk van fast fashion af ten gunste van kleding met een lager gehalte aan synthetische vezels.
Zeg nee tegen plastic tijdens het shoppen
Minimaliseer je plastic voetafdruk door vooral artikelen zonder een plastic verpakking te selecteren en neem altijd jouw eigen herbruikbare tassen mee. Sommige winkels bieden nu losse producten aan of maken gebruik van dispensers en hervulbare containers. En wanneer je online winkelt, zoek dan ook naar keuze- en verzendmogelijkheden zonder plastic verpakkingen.
De positieve impact van geen plastic te gebruiken
Door deze bovenstaande acties te ondernemen kan jij als individu direct een betekenisvolle bijdrage leveren aan het terugdringen van de plasticvervuiling en de bescherming van ons ecosysteem. Je bent zo ook een voorbeeld voor de mensen om je heen en de mensen die naar je opkijken. Om zo anderen te inspireren om hier ook aan mee te doen.