Heb je ooit gedroomd van het kweken van je eigen verse trostomaten? Of misschien geef je de voorkeur aan bladspinazie of wortels uit jouw moestuin. Het klinkt dan alsof je er klaar voor bent om een moestuin te beginnen en seizoen na seizoen te genieten van verse producten uit je eigen achtertuin. Je eigen groenten verbouwen is bijzonder leuk, lonend en makkelijker dan je denkt. Laat het gehele proces je zeker niet overweldigen. Je hebt echt geen deskundige kennis nodig om aan de slag te gaan met het verbouwen van groenten. Alleen een paar eenvoudige adviezen.
Vind het juiste plekje in jouw tuin
Wanneer je met een moestuin begint, concentreer je dan eerst op het vinden van een plekje in jouw tuin dat de hele dag zon krijgt. De meeste planten hebben immers zes tot acht uur direct zonlicht nodig. Wanneer je moestuin meer zon krijgt, dan produceert deze een grotere opbrengst, grotere planten en beter smakende groenten. Je wilt daarbij ook een plek selecteren die zich dicht bij een waterbron bevindt (zoals een tuinslang aansluiting of een regenton), zodat het consistent water geven een stuk makkelijker wordt.
Start met goede tuinaarde
Het succes van het starten van een productieve moestuin hangt veelal af van de gezondheid van de tuinaarde. Gezonde tuinaarde is vochtig, goed gedraineerd, rijk aan organisch materiaal en heeft een goede bodemtemperatuur. Maar je hoeft niet helemaal overgeleverd te zijn aan de kwaliteit van de grond. Er zijn nog genoeg mogelijkheden om de grond van je moestuin te verbeteren en deze voor jou te laten werken. Om een optimale grondmix te creëren, begin je bijvoorbeeld met een ‘dubbele graafbeurt’. Waarbij je de grond in jouw achtertuin twee keer zo diep graaft als het blad van jouw tuinschep.
Wanneer de ‘oergrond’ vervolgens bloot komt te liggen, meng deze dan met een hoogwaardige organische stof. Dit kan compost, oude mest, veenmos, champignon grond of iets vergelijkbaars zijn. Creëer vervolgens een grondmengsel dat uit twee derde inheemse grond bestaat en een derde organische stof.
Welke groenten in je moestuin te planten
Ga je enkel je favoriete groenten planten of maak je van deze unieke gelegenheid gebruik om met compleet nieuwe groenten te experimenteren? De mogelijkheden zijn zonder meer eindeloos! De makkelijkste planten om mee te beginnen zijn: sperziebonen, snijbonen, wortels, radijsjes, courgettes, tomaten en rode bieten. Maar ook de timing van jouw moestuin is belangrijk bij het selecteren van je eerste planten. Als je in het late voorjaar of de zomer kweekt, kies dan planten voor het warme seizoen. Courgettes en tomaten zijn voorbeelden van planten voor het warme seizoen.
Voor herfst moestuinen moet je echter planten uit het koele seizoen planten. Deze planten zijn (half-) winterhard. Ze zijn dus beter in het verdragen van lichte vorst, maar overleven harde bevriezingen mogelijk niet. Wortels, bloemkool, broccoli en spinazie zijn populaire planten voor het koele seizoen.
Geef je groenten de ruimte om te groeien
Geef elke plant bij het planten voldoende ruimte om te groeien en geef deze daarnaast alle ondersteuning die het nodig heeft. Als je groenten uit zaden kweekt, dan moeten de instructies op de verpakking aangeven hoeveel ruimte ze nodig hebben. Als je echter kant-en-klare planten koopt, controleer dan op het etiket voor de volwassen maat of voer een snelle online zoekopdracht uit.
Houd je moestuin gezond
Je groenten zijn geplant! Dan is al je werk gedaan, toch? Nou, niet helemaal. Er zijn daarna nog drie belangrijke taken die je gedurende het groeiseizoen moet voltooien om echt een gezonde oogst te garanderen.
1. Mulchen
Onkruid is de grootste vijand van je moestuin en concurreert continu om belangrijke voedingsstoffen met je groenten. Dicht bij elkaar planten is een goede manier om het onkruid in je tuin te beperken, maar mulchen is ook een belangrijke vorm van onkruidbestrijding.
2. Water geven
Een goede vuistregel om ervoor te zorgen dat je moestuinplanten voldoende water krijgen, is door ze water te geven als de bovenste centimeter tuingrond droog aanvoelt.
3. Bemesten
Om gezonde moestuinplanten te stimuleren, moet je je tuin (zoals hierboven al vermeld) natuurlijk ook bemesten. Dus wanneer je jouw plantbedden klaarmaakt, dan kun je ervoor kiezen om een paar dagen vóór het planten of wanneer je jouw groenten plant, deze te bemesten. Wanneer je kunstmest aan je moestuinbedden toevoegt, zorg er dan voor dat er geen kunstmest op de bladeren van je planten terechtkomt. Want hierdoor kunnen de wortels eenvoudig verbranden.
In het kort kun jij met een zonnige plek, een gezonde tuingrond en de planten die voor jouw tuin geschikt zijn prima met een moestuin starten. Het heeft bovendien een zorgvuldige verzorging nodig, zodat een overvloedige moestuin binnenkort ook jouw toekomst zal zijn!